Olika typer av marknader att betta på

Inom bettingvärlden finns det en uppsjö av olika valmöjligheter. Det är inte bara ligor, sport och turneringar, utan det går också att betta på viken typ av oddsspel och spelform. För de som är noviser och helt nya inom betting kan det vara bra att veta att det finns även andra odds spelformer som är spännande att betta på. Det gäller att våga och ha modet att utforska bettingmarknaden lite mer. Därför kan det vara en bra idé att lära sig och känna till vad de olika formerna innebär.

Betting och dess spelformer

Här kommer några av de vanligaste spelformerna som man kan betta på, sedan gäller det också att bara se till att få bra odds.

 • 1X2 – Är den vanligaste formen för att betta och kan även kallas för matchvinnare hos vissa spelsajter. Det gäller att bestämma sig för något av de tre utfallen det finna att välja mellan och de är seger för hemmalaget, oavgjort eller seger för bortalaget.
 • Dubbelchans – Spelaren ska välja mellan två av de tre utfallen, vilket är 1X, X2 eller 1 och 2. Det betyder att man dubblerar sina chanser till vinst. Oddset är lägre i denna spelform, jämfört med ett 1X2-spel.
 • Draw No Bet – Det går bara två olika utfall som är möjliga, antingen på att hemmalaget ska vinna eller att bortalaget vinner. Skulle det bli oavgjort får spelaren tillbaka sin insats.
 • Money Line – Finns bara två utfall som är möjliga och vanligtvis är oavgjort bortplockat. Något som man bör tänka på med Money Line, är att oddsformen kan variera mellan de olika spelsajterna. Därför är de all idé att ta del av reglerna innan man lägger sitt bet.
 • Scorecast – Är ett kombinationsspel då det bettas på rätt slutresultat tillsammans med den första målgöraren. Denna typ av spelform brukar ha ett odds som är högt, med anledning av att det är en mycket svårt bet att förutse och vinna på.
 • Resultat – Innebär att spelaren ska betta på det exakta slutresultatet i matchen. Denna typ av spelform tillhör klassikerna bland betting. Det är ett oddsspel som inte är lätt att vinna och prickar man in resultatet är vinsten oftast hög.
 • Halv- och fulltid – En spelform där det bettas på vad det står efter halva tiden i matchen och sedan slutresultatet av densamma.
 • Livespel – Att spela på live odds är riktigt spännande, eftersom allt betting sker här och nu i realtid. Spelare kan betta på odds ända fram till slutsignalen ljuder i matchen.
 • Långtidsspel – Det är ett bet som man spelar långt innan ett event eller en match sätter igång. Ett bra exempel på detta är att man betta på vilket land som vinner VM i fotboll eller liknande arrangemang.
 • Över/Under – En spännande spelform där det gäller att betta på om hur många mål det blir, färre eller fler utifrån ett värde som redan är bestämt. Inom fotboll ligger det vanligaste värdet på 2,5 mål. Blir det tre mål eller flera är resultatet över, skulle det bli två mål eller färre blir resultatet under.
 • Nästa hörna – Det är precis som det låter, man bettar på vilket av lagen som kommer få nästa hörna under den pågående matchen.
 • Singelspel – Spelaren bettar enbart på ett event eller en match åt gången.
 • Kombinationsspel – Det är när man har event och matcher samlade på samma kupong. Denna typ av spelform ger bättre utdelning, eftersom oddsen blir multiplicerade med varandra. För att vinna på sin kupong, behöver alla utfallen man har spelat på ske.
 • Udda/Jämnt – En kul spelform och det går ut på att betta på om det sammanlagda resultatet i en match kommer bli udda eller jämnt. Det går betta på antalet hörnor, mål, inkast och annat som händer i en match.

3 olika typer av odds

Det finns nämligen tre olika typer av odds – brittiska, europeiska och amerikanska. I Sverige är det vanligast att de använder sig av europeiska odds, som också kan kallas för decimal odds. Vilket är ett sätt att mäta på hur mycket en spelare får tillbaka per bettad enhet.

Till exempel: Bettas det 100 kronor på ett spel som har ett odds på 3/2. Vinsten blir då 100 x (3/2)= 100 x 1.50 = 150 kronor. Vilket innebär att man får tillbaka 250 kronor.

Brittiska odds skiljer sig inte från den europeiska, utan skrivs istället som bråktal och anses vara den oddstypen som är den mest traditionella.

Amerikanska odds har ett plus- eller minustecken framför sig. Är det ett plustecken visar oddset hur mycket man vinner vid ett bet på 100 kronor. Däremot om det är ett minustecken framför oddset, innebär det hur mycket man ska betta för att kunna vinna 100 kronor.

Exempel 1: Bettas 100 kronor på ett spel med ett odds på +200. Vinner man får man 200 kronor och får total 300 kronor tillbaka.

Exempel 2: Bettas 400 kronor på ett spel med ett odds på -400. Vinner man får man 100 kronor och får totalt 400 kronor tillbaka.

Fördelen med spelsajter är att man själv kan välja vilken typ av odds som ska presenteras på deras sajt.

Sammanfattning

Hoppas att du har fått lite mer klarhet gällande dina funderingar kring betting online och vad t.ex en marknad är. Nu är det upp till dig om vad som du anser är roligast eller ger mest utdelning när du bettar online, både vilken typ av odds du ska välja samt vilken eller vilka marknader du ska betta på.